Immunsystemets styrka och funktion är starkt kopplat till vårt mentala tillstånd. I panik och rädslotillstånd är vi mer mottagliga för smittor. Kortisol som är stresshormon och utsöndras vid panik och rädsla försämrar våra möjligheter att bekämpa smittor för att kortisolet minskar antalet virusbekämpande celler. Vad som är ännu värre är att man kontinuerligt är under låggradig kortisol-bad orsakad av vår panik och rädslodriven tankeverksamhet över en längre period, dagtid och nattetid, dygnet runt.
Detta kommer till slut att få vårt immunsystem att ge vika. Våra 60-80000 tankar varje dag varav stor del är negativa (negativity bias) samtidigt som vår hjärna inte så lätt skiljer på vad vi föreställer oss och vad som är verkligt leder till att paniken och rädslorna skadar vårt immunsystem och får oss att bli mottagliga mot skadliga virus.
Solidariskt att inte gripas av panik
Det är solidariskt att göra allt för att inte bli smittad och den vägen smitta andra och till det solidariska hör då att göra allt för att inte låta paniken och rädslan styra. Detta utöver att man sköter sin hygien, tvättar händerna med tvål, hostar i armvecket, håller fysiskt avstånd. Har man gjort allt det där och ändå blir sjuk vilket man så klart kan bli beroende på så många andra faktorer så är det fortfarande mest solidariskt att inte låta paniken och rädslan styra. Läkningen försvåras om vi lever i rädsla och panik så därför är det viktigt att lära sig använda mentala verktyg för att hantera paniken. Och man får hoppas att man inte har någon i närheten som sprider rädslor, oro och panik.
Skydda barn mot panik och rädslor
Som vuxna har vi även ansvar mot våra barn att inte sprida panik och rädslor. Om vi som vuxna är panikslagna och visar att vi är extremt rädda hela tiden så kommer vi att överföra detta till barnen som då kan drabbas av något som kallas early life stress (ELS) och det finns forskning som tyder på att dessa utsatta barn har sämre immunförsvar. Barnen är ju väldigt känsliga och tar lätt upp och reagerar på vuxnas rädslor och panik. Därför bör vi som vuxna lära oss att lugna ner oss själva.
Öva dig till lugnet
Som tur är så finns det vägar ut från panik- och rädslodominans och man kan lära sig att behålla lugnet vilket också är förutsättningen att man kan se på sakerna mer neutralt, varken för positivt eller för negativt. Det går att träna på lugnet och den vägen hjälpa sig själv men även hjälpa våra nära och kära bara genom att inte sprida panik och rädslor. Det blir då lättare att avstå att dela vidare ”rädslo-kedjebrev” på Facebook.
Hur kan man då träna på lugnet?
Andningsövningar är det enklaste och så länge man inte själv är drabbad med stor påverkan på andningsorganen så kan man göra några enkla övningar till daglig rutin. Men även om man skulle drabbas och får svårt med andning så bör man fortsätta använda lungorna och fortsätta med djupandning så gott som man kan för att inte drabbas av att syremättnaden går ner. Här en enkel andningsövning:
- Andas in långsamt 4–6 sekunder genom näsan. Buken expanderar
- Håll andan några sekunder
- Andas ut genom nästan stängda läppar. Detta ger motstånd och utandningen blir lång
Ju längre tid man tränat på andning innan man eventuellt(hoppas inte men ibland oundvikligt trots lockdowns och karantän) blir sjuk desto lättare är det att använda andning i skarpt läge. Min egen erfarenhet av tidigare lunginflammationer är att man lätt blir rädd för att andas. Jag trodde till och med att det är bäst att andas så lite som möjligt för att ”spara” på lungorna men nu vet jag att det är precis tvärtom.
Lyssna på råden
- Håll avstånd
- Tvätta händerna
- Andas
Du hittar mer på
https://www.psychologytoday.com/us/blog/healing-stress-the-inside-out/202003/your-panic-is-increasing-your-risk