Green Yoga och miljön

Green Yoga och miljön

Det är många som tror att namnet Green Yoga kommer ifrån ordet Green syftandes på speciell miljömedvetenhet inom företaget. Namnet kommer dock från att en av grundarna heter Green. Detta hindrar dock inte att vi inom Green Yoga också är medvetna om miljöfrågorna.

Naturligtvis ska vi alla sträva efter att leva så miljövänligt som möjligt. Varje liten handling har betydelse för en bättre miljö. Några saker vi kan göra:

 • Gå med i GoClimateNeutral.org, se nedan.
 • Ät ekologisk mat så minskar användningen av miljögifter.
 • Minska användningen av plast.
 • Ta med dig egen kasse när du går och handlar.
 • Tvätta och städa med miljöcertifierade produkter.
 • Använd kläder i naturmaterial som ull, lin, silke och  ekologisk bomull.
 • Textilfärger är giftiga. Rött och svart är giftigast, det kan därför vara bra att köpa kläder i andra färger.
 • Res kollektivt i så stor utsträckning som möjligt.
 • I stort sett alla hygien- och skönhetsprodukter innehåller konserveringsmedel och andra kemikalier.  Använd gärna olivolja eller kokosolja i stället för bodylotion och ansiktskräm.
 • Lämna alla förpackningar till återvinnning.
 • Listan kan göras mycket längre, men om alla försöker agera miljömedvetet kommer världen att bli renare med stabilare klimat.  Och våra barnbarn kan få uppleva en vacker, ren natur.

Vi rekommenderar varmt alla att ansluta sig till GoClimateNeutral. www.goclimateneutral.org. De har en app man kan ladda ner. Beroende på hur mycket din livsstil påverkar koldioxidutsläppen genom flygresor, köttätande och bilkörande räknar appen ut hur mycket du bör bidra med per månad för att bli klimatneutral. Organisationen investerar alla bidrag i klimatprojekt framför allt i Asien, t ex sol-, vind- och vattenenergi. Det är där pengarna gör störst nytta.

Varför åker vi till Indien?

Indien är yogans och ayurvedans hemland. Både yoga och ayurveda har ingått i den indiska kulturen i tusentals år. Här får vi genuin kunskap. Indien är ett land där andligheten genomsyrar hela samhället. Vi  lär känna en liten del av Indiens folk med deras vänlighet, andlighet och kultur.

Genom att resa till andra länder ökar vi utbytet mellan människor och kulturer, vilket leder till ökad förståelse – och rädsla och främlingsfientlighet minskar. Att få vänner i andra världsdelar och känna deras vänlighet och kärlek leder till en vänligare och mer kärleksfull mänsklighet. Utsikterna för en fredlig framtid ökar.

De flesta åker till Indien bara en gång i sitt liv, men många har ändrat sin livsstil efter resan vilket i praktiken lett till bättre miljötänk.

Om vår retreat

 • Yogans hemland är Indien så det ter sig naturligt att lära sig mer om yogan just där.
 • Retreaten är dock inte bara en yogaresa. Även härliga, autentiska ayurvediska behandlingar individuellt anpassade av ayurvediska läkare ingår.
 • Retreaten är även en studieresa. Vi får introduktion till ayurveda, läkeväxter och örter ledd av ayurvedaläkare.
 • Retreaten är också en kulturresa. Vi får ta del av den indiska kulturen: dans, sång, musik, teater. Genom att träffa andra kulturer minskar vi fördomar gentemot det som är främmande.
 • Vi får vi njuta av underbart god, hälsosam indisk mat som inspirerar oss att fortsätta med hälsosamma och miljösmarta val när det gäller vår kost.
 • Vi får också undervisning av indisk yogalärare.
 • Vi får träffa en indisk guru som leder oss djupare in i yogans värld.

Räddar vi klimatet om vi avstår att flyga?

Bara 3% av CO2 kommer från flyget

Vi bör komma ihåg det faktum att det är bara 2–3% som flyget bidrar till utsläpp av CO2 globalt och 4–5% i Sverige (i norra delen av Sverige släpper mopeder, skotrar, fyrhjulingar ut mer CO2 än inrikesflyget). Det är de frekventa flygarna (50–300 ggr per år) som står för huvuddelen av utsläppen. Sällanflygarnas utsläpp är nästan försumbart i jämförelse.   Merparten av utsläppen av CO2 kommer från industrin och tunga transporter till lands och sjöss.

Vi avstår gärna från att flyga när annat alternativ finns. Där alternativ inte finns måste man välja mellan att avstå resan eller att flyga. Vi tycker inte att människor ska sluta mötas och knyta kontakter med folk från andra världsdelar. Det är positivt för en fredlig framtid att människor från alla länder möts.

Resan kan bli en start på ett miljösmart liv

Vi har sett det många gånger, resan är ingen måbra-resa med kort effekt. För många är det en start på en längre resa som leder till förändringar i livsstil som gynnar miljön, inte bara klimatet.

Under vistelsen i Indien kommer ditt klimatavtryck vara betydligt mindre än det är om du stannar hemma. Du äter lokal mat som nästan inte färdats någon väg till din mun. Du äter inga halvfabrikat som kostar klimat. Du kör ingen bil hemma (vi räknar med ca 200 mil mindre bilåkning under våra 6 veckor i Indien).  Dessa saker får man lägga i den andra vågskålen när man kalkylerar sin påverkan på koldioxidutsläppen.

Vi ser inte någon konflikt mellan Green Yoga och klimatet utifrån våra Indien-retreater.  De är en upplevelse och inspiration för livet. Det finns så mycket annat, viktigt miljöarbete att göra som ger stor effekt och inte bara blir en symbolhandling.

Du är välkommen med gott samvete att delta i våra retreater och komplettera gärna med att bli en del i ett aktivt och fungerande miljöarbete genom att ansluta dig till GoClimateNeutral som månadsgivare.

Green Yoga och miljön
Gå med och gör riktig insats för miljön

Yoga och meditation för hälsa och harmoni

%d bloggare gillar detta: