Oljemassage

Abhyanga – ayurvedisk oljemassage

​Huden är kroppens största organ och inom Ayurveda anses en daglig massage ha stor effekt för vår hälsa och vårt välbefinnande. Oljemassagen renar, balanserar lymfsystemet och det endokrina systemet, smörjer, mjukar upp muskler, vävnader och leder. Den gör också huden lysande och ungdomlig.

​Det bästa är om du gör oljemassagen före morgonduschen, men om du har ont om tid på morgonen kan du i stället göra oljemassage på kvällen. Det är alltid bra att massera fötter och huvud med olja på kvällen innan man går till sängs. Då sover man bättre.

​Sesamolja är den bästa oljan pga sin förmåga att tränga in i huden och rekommenderas generellt till alla kropps-konstitutioner. Om du inte tål sesamolja (en del får finnar av sesamoljan) kan du välja olivolja. Olivolja behöver inte ”mognas”.

​Innan du använder sesamolja bör den ”mognas”. Det innebär att du värmer upp oljan till 100 grader. Använd alltid en termometer. Mogna den mängd olja som du använder under en vecka, ca 1,5 dl. Tänk på att oljor är eldfarliga. Därför bör du tänka på att:

​• Ha låg värme på plattan.

• Aldrig lämna oljan obevakad.

• Omedelbart ta av kastrullen från plattan när oljan kommit upp i rätt temperatur.

Så här gör du Abhyanga

1. Innan du börjar massagen ska oljan värmas till kroppstemperatur eller varmare. Börja massera huvudet. Doppa fingertopparna i oljan och massera in oljan i hårbotten. Under hela massagen använder du så mycket som möjligt av hela handflatan och inte endast fingertopparna. Eftersom huvudet är en av de viktigaste kroppsdelarna att massera, så använd gärna lite mer tid där än för de andra delarna.

​2. Smörj försiktigt in ansiktet och ytteröronen. Massera med hela handflatan där det går. Ansikte och hals masserar du försiktigt. Inte så kraftigt som på övriga kroppsdelar.

​3. Sedan går du vidare till hals, nacke och övre delen av ryggraden. Massera med öppna händer och lätta rörelser.

​4. Det är bra om du först applicerar oljan på alla kroppsdelar och sedan börjar om uppifrån och masserar. På så vis hinner oljan ligga längre på huden.

​5. Fortsätt med armarna. Massera med fram- och återgående rörelser längs med de långa musklerna och med cirklande rörelser över lederna.

​6. Gå vidare till bröstet och buken. Över hjärtat masserar du med lätta cirkelformade rörelser. Massera buken medsols från nedre högra sidan, uppåt, till nedre vänstra sidan.

​7. Massera alla delar av ryggen så långt du når.

​8. Fortsätt med benen. Massera med fram- och återgående rörelser längs med de stora musklerna och med cirklande rörelser över lederna​

9. Sist masserar du fötterna. Precis som huvudet anses fötterna vara en av de viktigaste kroppsdelarna att massera. Använd gärna lite mer tid för fötterna. Massera fotsulorna med hela handflatan. (Jag brukar vänta med fotmassagen till efter duschen – det blir så kladdigt på golvet annars.)

​10. Massagen tar 10-20 min. Avsluta med ett varmt bad eller dusch.

​11. Vid tidsbrist: gör en kort massage på 1-2 minuter med betoning på huvud och fötter.

​​

Sesamolja

​Sesamolja har använts under tusentals år för dess läkande effekter. Enligt Veda är sesamolja utmärkt för människor. Den är naturligt antibakteriell mot vanliga hudpatogener, till exempel stafylokocker och streptokocker samt mot vanlig hudsvamp, till exempel fotsvamp. Den är även naturligt antiviral och naturligt antiinflammatorisk.

Den har använts i stor utsträckning i Indien för dess läkande effekter, vilket omfattar experiment som visade att oljan kunde användas till att lösa upp blockeringar i artärerna.

Vid mer nyliga experiment som utförts av Ayurvediska läkare i Holland har oljan använts till behandling av flertalet kroniska sjukdomar, till exempel hepatit, diabetes och migrän.

Vid provrörsundersökningar har sesamolja hämmat tillväxten av malignt melanom (hudcancer). (PROSTAGLANDIN LEUKATRINES and ESSENTIAL FATTY ACIDS 46: 145-150, 1992.)

​Vid andra provrörsundersökningar har sesamolja hämmat reproduktionen av mänskliga grovtarmscancerceller. (ANTI CANCER RESEARCH 11: 209-216, 1992.)

• Forskning visar att sesamolja är en potent antioxidant

• Oljan neutraliserar fria radikaler i vävnaden under huden. Den tränger snabbt genom huden och tar sig in i blodomloppet genom kapillärerna. Sesamoljans molekyler bevarar det goda kolesterolet (HDL) och sänker det onda kolesterolet (LDL).

• Sesamolja reglerar cellväxt och saktar ner celltillväxten och reproduktionen. I både tunntarmen och tjocktarmen finns det celler som får sin näring från fett istället för socker. Sesamolja kan ge dessa celler den näring de behöver.

• I ett experiment vid Maharishi International College i Fairfield, Iowa i USA sköljde studenterna munnen med sesamolja vilket resulterade i en 85% minskning av de bakterier som orsakar tandköttsinflammation.

• Sesamolja har botat kronisk bihåleinflammation när det använts som näsdroppar som andas in i bihålorna.

• Som gurgelvatten dödar sesamolja streptokocker och andra vanliga förkylningsbakterier. Den lindrar psoriasis och besvär med torr hud.

• Den har använts effektivt för att döda huvudlöss hos barn.

• Oljan är ett naturligt och effektivt UV-skydd.

• Den lugnar irriterad hud som utsatts för vind och sol.

• Den ger näring till hjässan för att bekämpa torr hårbotten och för att döda bakterier som orsakar mjäll.

• Den skyddar huden från klor i simbassänger.

• När sesamolja används före och efter strålbehandling hjälper den till att neutralisera den ström av fria radikaler som orsakas av sådan behandling.

• Oljelösliga toxiner på huden attraheras av sesamolja och kan sedan tvättas bort med vatten och en mild tvål.

• Invärtes attraherar oljemolekylerna oljelösliga toxiner och för dem genom blodomloppet och sedan ut genom kroppen som avfallsprodukter.

• Blandad med varmt vatten kan oljan användas till att sköljas i underlivet för att kontrollera svampinfektioner.

• Sesamolja absorberas snabbt och tränger igenom huden ända in till benet. Den kommer in i blodomloppet genom kapillärerna och förs runt med cirkulationen. Levern för inte bort sesamoljemolekylerna från blodet eftersom den identifierar dem som ofarliga.

• Sesamolja hjälper till att hålla lederna böjliga.

• Det håller huden smidig och mjuk.

• Den läker och skyddar skrubbsår, skärsår och skrapsår.

• Det hjälper till att strama åt ansiktshuden, särskilt runt näsan, genom att reglera porernas utvidgning när huden åldras.

• Tonåringar har felaktigt fått lära sig att all olja är dålig för ansiktet. Tunga oljor och toxiska oljor och cremer är inte bra för ansiktet. Men sesamoljan är den olja som faktiskt är bra för ung hud. Den hjälper till att kontrollera hudutslag och neutraliserar gifterna som utvecklas både på ytan och i porerna.

• Man behöver inte använda smink om man använder sesamolja. Oljan får det unga ansiktet att visa en naturlig hälsosam skönhet.

• Sesamolja kan användas på babyns hud och särskilt på det område som täcks av blöjan, oljan skyddar den mjuka huden mot blöjutslag.

• I öronen och näsan skyddar den mot vanliga hudpatogener.

• Skolbarn utsätts ofta för andra barns förkylningar och snuva. Om sesamolja penslas i näsan kan det skydda mot luftburna virus och bakterier.

Ovanstående information är hämtad från Veda Lila AB, www.vedalila.se

Yoga och meditation för hälsa och harmoni

%d bloggare gillar detta: