Ayurveda

Ayurveda är traditionell indisk medicin som har fått stor spridning i Europa och Amerika. Inom Ayurveda anser man att alla människor är unika och har unika behov. Det som är bra och nyttigt för en person kanske t o m är skadligt för någon annan. Man måste ta hänsyn till varje individs konstitution när man ger hälsoråd.

Ayurveda förebygger sjukdomar genom att på ett tidigt stadium ta hand om sådana obalanser som senare riskerar leda till utvecklandet av sjukdom.

Inom Ayurveda fastställer man kroppstypen bland annat utifrån pulsen, så att du kan få hälsoråd direkt anpassade till behoven hos din konstitution. Det hjälper dig att utveckla och bibehålla god hälsa.
Du får ett skräddarsytt hälsoprogram med enkla men effektiva rekommendationer för dina dagliga rutiner, diet, kosttillskott m.m.

Grundtankar inom Ayurveda:

  • Människan består av naturens fem element, som delas in i tre doshor: vata (luft och rymd), pitta (eld) och kapha (jord och vatten)
  • Varje individ har sin egen unika sammansättning av vata, pitta och kapha, och därmed speciella förutsättningar och behov
  • Full hälsa har vi när kropp, själ och ande är i harmoni med varandra och när samspelet med omgivningen är naturligt, friktionsfritt och kärleksfullt
  • Sjukdom uppkommer då balansen i doshorna störs. Orsaken kan vara fysisk, känslomässig eller andlig

 

Yoga och meditation för hälsa och harmoni

%d bloggare gillar detta: