MediYoga – Medicinsk yoga

MediYoga är en lugn form av yoga som passar alla. Vi gör övningarna sittande på stol. I yogapasset ingår djupavslappning och meditation.

Denna yogaform är ett holistiskt redskap för att stötta vår egen läkning. Stort fokus läggs på att integrera de fysiska övningarna med andningen.  MediYoga är en lugn form av Kundalini Yoga.

Yogaformen är en svensk yogaform utvecklad med Kundalini Yoga som bas . Det är ett holistiskt redskap för att stötta vår egen läkning. MediYoga används idag på hundratals vårdenheter i Sverige och Norge, bl a inom rehab i cancervård, hjärtrehab, ryggproblem, utmattning.

Svensk forskning

Forskning på yoga har pågått i Sverige sedan 1998 då man deltog i den första svenska yogastudien, en ryggstudie som Karolinska Institutet genomförde det året. Därefter har ett antal studier på MediYoga genomförts i Sverige. Stockholms Universitet jämförde yoga med kognitiv terapi på en affärsbank i Stockholm, Postgirot lät sina anställda gå på yogakurs under arbetstid och utvärderade sedan träningen, Karolinska Institutet inkluderade yogaträning i sitt DU-projekt. Astra-Zeneca utvärderar löpande MediYoga för sjukskriven personal sedan 2004.

Danderyds sjukhus forskar sedan 2007 fortlöpande på MediYoga för olika hjärtproblem (hjärtinfarkt, förmaksflimmer, stroke mm). Den forskningen har lett till att sjukhuset sedan januari 2010 använder MediYoga som en reguljär del av rehabiliteringen av sina hjärtpatienter. KI fortsätter att forska på yoga för ryggen. Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge forskar på Medicinsk Yoga mot hjärtsvikt och både KS och Danderyd planerar nya större studier på förmaksflimmer. Läs mer här

MediYoga

 DNA-genetiska koden

Länkar:

Artikel i Doktorn

Yoga och meditation för hälsa och harmoni

%d bloggare gillar detta: