Vad är Asanas

Vad är Asanas och kan man göra yoga utan asanas?

För de flesta som kommit i kontakt med yogan förknippar yogan med fysiska övningar och fysiska positioner och rörelser. Men yoga är så mycket mer än bara asanas men asanas hör till yoga. Vad är asanas och hur viktigt är det med att kunna asanas till 100%?

Vad betyder ASANA

Patanjali var en yogafilosof som levde ett par tusen år sedan fast ingen vet exakt när han  verkade. Han skrev 196 yoga sutras, korta meningar med mycket innehåll där asanas nämns bara i 3 av dessa.

Urspunglig betydelse enligt Patanjali

The Yoga Sutras of Patanjali säger att  ASANA är en ställning som är stabil och bekväm och syftar på en sittställning som man på ett bekvämt sätt kan hålla en längre tid.  Asana kan beskrivas som en balans mellan stabilitet och lätthet. Det primära är att upprätthålla uppsträckt och rak ryggrad med syfte att möjliggöra fritt energiflöde under en meditation.

Modern betydelse av ASANA

Numera syftar ASANA på alla de positioner och rörelser som ingår i yogan. Som exempel kan vi ta nedåtgående hund.

ASANA är den tredje av yogans 8 grundpelare som Patanjali beskriver i Yoga Sutras. De 2 innan är yamas och niyamas och 5 efter är pranayamapratyaharadharanadhyana, and samadhi.

Hur viktig del av yogan är ASANA

ASANAs som vi förstår det numera är viktiga för att underhålla kroppen, dess styrka och flexibilitet, stimulera kroppens fysiologiska system, förbättra cirkulationen, arbeta på immunsystemet, hjälpa till med matsmältning och stärka nervsystemet.

Regelbunden medveten övning med kombinationen ASANA/Pranayamama(andning)  utvecklar sinnesnärvaro, disciplin och förmåga till att fokusera.  Många gånger är det lättare att komma till avslappning och till ett mer meditativt tillstånd efter en serie med asanas och andningsövningar.

Hur många ASANAs finns det i världen?

Olika yogatraditioner beskriver olika antal asanas. En del säger att det finns 84 stycken beskrivna av Lors Shiva där de 4 första är nödvändiga för att uppnå andlig fulländning. Andra traditioner säger att det finns 8.4 miljoner asanas. En yogalärare inom Iyengar, Ashtanga Vinyasa och Sivananda yoga har katalogiserat  1,300 olika yoga asanas.

Ursprunget till ASANAs

De flesta asanas är inte äldre än drygt hundra år enligt uppgifter och  många av asanas kommer från brittiska militära övningar.  Eftersom asanas numera inte bara är en bekväm sittställning (enligt Patanjali) utan kroppsövningar så kan det ju stämma med den skillnaden dock att i yogan görs alla asanas med full medvetenhet och i synkronisitet med andningen.  Det finns inget fel i att urspunget till många övningar finns att hitta inom militären. Det är ju så att saker utvecklas och man tar influenser från olika håll.

Ingen magi

Trots allt är det inte så att de fysiska övningarna på något magiskt sätt gör oss till bättre människor, det som Patanjali talar om i yamas (inte skada, inte stjäla, inte ljuga osv) och i niyamas (renlighet, studier, vanor osv). Att jag kan sitta i halvlotus (vilket jag inte kunde pre-yoga) gör inte mig mer kärleksfull, kanske kan jag se mer ut så men inners inne kan jag vara samma som alltid.  Vi behöver alla 8 grundpelarna i Patanjalis Yoga Sutras för att utvecklas som människor och skall man tro honom så skall man börja med 1n, dvs yamas, vi skall inte orsaka harm,   vi skall inte skada, vi skall inte döda, vi skall inte ljuga och vi skall inte ta något som tillhör någon annan.  Till att börja med.

Du behöver inte vara perfekt

Att behärska asanas kanske faktiskt inte alls viktigt utan det som är viktigt är vad som händer inom oss när vi utöver yoga i form av asanas. På det viset kan alla delta i yogan utifrån egna förutsättningar. Man kan alla gånger ställa sig frågan:

”På vilket sätt gör detta som jag gör på yogamattan mig till bättre människa?”

Och svaret kan ju vara att man får mer kraft och energi för att utföra något gott eller att man får kraft att bryta dåliga vanor och skapa nya vanor eller att man får tillfälle att ta paus från ekorrhjulet för att kanske få möjlighet att förstå vilka val man skall göra i livet.

Vad är ditt svar (alla svar är ok)?

Vad är Asanas

Pasimuttasana-Tången