Om Varkala och Kerala

Kerala har ett tropiskt klimat med varma och sköna vintrar på kusten. Längre inåt land sjunker temperaturen ju längre upp i bergen man kommer, men även vintertid brukar det vara behagligt väder även för kortärmat. Kerala är kokospalmernas land. De finns överallt utefter kusten.

Grannar Vi bor granne med de lokala fiskarna

Varkala

Varkala är en liten stad med indiska mått, några hundratusen invånare. Själva staden ligger ett par kilometer från kusten. Det är enklast att ta sig in till Varkala med riksha. Inne i stan finns bankomater och en hel del butiker, både gamla och moderna. Om du behöver nya glasögon är det mycket förmånligt att köpa hos optikern i Varkala. Det har vi gjort ett flertal gånger och alltid blivit nöjda.

Varkala beach

Varkala beach är en milslång sandstrand. Ovanför stranden finns klipporna North Cliff och South Cliff. Vi brukar säga norra cliffen och södra cliffen. Vi bor på södra cliffen med fantastisk utsikt över havet och trappa ner till en egen del av stranden. På norra cliffen finns det mängder med småbutiker  och restauranger. Mellan norra och södra cliffen går en väg upp till templet och vidare in till stan. Hit till strandkanten kommer ofta indiska familjer och gör religiösa ceremonier för anhöriga som dött.

Man kan gå utefter stranden från södra cliffen till norra cliffen, eller också tar man en riksha.

Vandringsmeditation Tyst vandringsmeditation i Keralas natur

Varför just Indien?

Anledningen att vi valt just Varkala i Kerala i södra Indien är flera:

  • Yoga och Ayurveda har sitt ursprung i Indien och har praktiserats i tusentals år där. Både Yoga och Ayurveda är en del av kulturen och ingår i många indiers vardagsliv.
  • I Varkala finns det många centra för Yoga och Ayurveda.
  • Vårt hotell Oceano Cliff har egen ayurvedisk behandlingsavdelning med professionell personal.
  • Utefter den milslånga sandstranden ligger det fiskebyar, både norrut och söderut.
  •  Männen fiskar på samma vis som de troligen gjort i tusentals år. Handbyggda båtar, både stora som rymmer tjugotals fiskare och små stockbåter för max två personer. Numera är dock de små båtarna av plast.
  • Keralas folk är mycket öppna och lätta att komma i kontakt med – om man nu skall generalisera. De flesta talar god engelska och du möts för det mesta av öppna leenden.
  • Här blir man lugn inombords. Trots många restauranger, turistbutiker och hantverksbutiker klippkanten och sandstranden nedanför, vilar det en frid över stället. Efter stranden norrut kan man vandra i timmar och passera fiskeläger och någon moské.  Mitt på stranden mellan norra och södra cliffen ligger vägen som går till den äldre bebyggelsen runt Temple Junction. Det är uppbyggt runt det 3000 -åriga Janardhana-templet.

North Cliff

Den lite livligare North Cliff

Om Kerala

Kerala är en rätt liten delstat i Indien med en yta bara lite större än Jämtland, men med betydligt många fler invånarna, ca 35 miljoner. Detta gör Kerala till en väldigt tätbefolkad delstat. Kerala har landets lägsta barndödlighet och läskunnigheten är landets högsta och den ligger runt ca 94% då genomsnittet annars brukar ligger på 39%. Kerala är också den enda delstaten i Indien med fler kvinnor än män och medellivslängden ligger runt 72 år. Således en mycket speciell delstat! En väldigt annorlunda och grön delstat som har ett otroligt vackert landskap som domineras av Ris- och Kaffeodlingar, Mango- och Cashewnötsträd och massor av Kokospalmer, så klart. Det är ett paradis i sig som ofta kallas ”god’s own country”.  Kerala är en väldigt organiserad delstat som har ett starkt kommunistiskt styre och välutbyggd social sektor. En delstat som är rikare i förhållande till många andra delstater i Indien. Även fördelningen av de olika religionerna ser annorlunda ut i Kerala. Hinduerna har fortfarande majoritet även om den bara utgör 56% i Kerala, 19% av befolkningen är kristna, 24 % är muslimer och i vissa områden finns det även en stark judisk population. En stor skillnad mot övriga Indien där det vanligen är 80% hinduer. I Kerala ser man ofta kyrkor, moskéer och tempel sida vid sida. Turismen i Kerala har under de senaste åren ökat en hel del, mycket pga charterturism till bland annat Kovalam och Varkala men det är fortfarande lätt att hitta oexploaterade ställen som fortfarande är ”ouptäckta” av de stora massorna. 80% av turismen till Kerala består av inhemska turister från norra Indien och Kerala är en mycket populär delstat för honeymoon-par och familjer på resa. När man talar om Kerala får man ju heller inte glömma dess kryddor! Just Kerala har ju i årtusenden varit en handelsplats för just kryddor med bl.a. greker, romare och araber med flera. Detta är fortfarande idag en viktig del av denna delstat.

Keralas historia

Kerala har en väldigt lång historia och mycket tyder på att de första människorna i Indien landsteg just i Kerala. Men ur ett mer nutidshistoriskt perspektiv kan man säga att man fick en egen kulturell identitet i och med att språket Malayalam utvecklades här på 1300-talet. Kerala, som delstat, skapades dock inte förens 1956 då den nya indiska delstaten Malabar (som bara existerade mellan 1950 och 1956) slogs ihop med de små furstendömena Travancore och Cochin. Eftersom Malabarkusten och västra Ghatsbergens sluttningar erbjöd en enorm rikedom av kryddor har Kerala länge haft en livlig handel med Europa (Romarriket och Grekland) och Asien redan vid tiden runt Kristus födelse och det sägs att Tomas tvivlaren, el St. Tomas, landsteg här år 52 e.Kr. Ungefär då landsteg även judarna som sedan skulle bilda ett samhälle i Cochin. Runt 700  år senare började man bedriva handel med araberna som kom att kontrollera handeln och även sprida islam i Kerala. Men det var först på 1500-talet när Portugiserna började bilda handelsstationer i Kerala som vägen mot kolonialismen i syd tog fart. 1498 landsteg nämligen Vasco Da Gama i Calicut och etablerade senare Fort Cochin 1503. Framåt 1600-talet hade det Holländska ostindiska kompaniet lyckats få bort portugiserna från södra Indien vilket ledde till att de starkare engelsmännen sedan kunde få fotfäste

%d bloggare gillar detta: